zondag 26 juli 2015

7 Closet make-over tips with Kon Mari

Het zal je vast niet ontgaan zijn: de KonMari-methode. De Japanse Marie Kondo is de laatste tijd wereldwijd bekend met haar goede opruim methodes, waarmee ze zelfs een boek heeft uitgebracht. Geen moeilijke technieken, maar op hele simpele manieren de kleinste dingen opruimen. Van je keukenla tot je kledingkast. Dat laatste is een doel waar ik me een tijdje geleden aan gewaagd heb. Als je mij wat beter kent weet je dat mijn kledingkast al een aantal keer letterlijk uit elkaar is gevallen, en dan niet vanwege de slechte kwaliteit van de kast. Je snapt het wel: ik heb veel te veel kleding. Vandaag geef ik jullie een paar tips die Marie Kondo gegeven heeft, en een aantal tips die ik op internet heb gevonden.

Gooi alles uit je kast. 
Elk vestje, elk topje en elk shortje: alles eruit. Gooi het op de grond en besef even hoeveel je nou eigenlijk hebt. In mijn geval was dit een behoorlijke stapel waar zowel ik als mijn moeder erg van schrokken. Ga daarna stuk voor stuk elk item langs met de volgende vraag.

Stel de vraag: 'Word ik hier blij van?'
Van deze tip weet ik zeker dat hij van Marie Kondo is. Het is een wereldwijde 'quote' geworden en dé tip als het gaat om opruimen. Maakt het kledingstuk je blij? Zo niet, doe het weg. Zo wel, hou het. 

Alles wat je niet vaak draagt of over twijfelt, doe dat in een zak.
Twijfel je over een kledingstuk of draag je het aanzienlijk weinig? Doe het in een aparte tas en leg het weg voor een paar weken. Als je het kledingstuk mist, pak het dan terug. Mis je het na een bepaalde periode nog niet, weet je zeker dat je het weg kunt doen zonder er nog spijt van te krijgen.

Zorg dat élk kledingstuk met minstens één ander item uit je kledingkast te combineren is, want als dat niet het geval is, zal je het kledingstuk zelden pakken of dragen. Tip: zorg bij de aankoop van een item dat je er al zeker van bent dat het met iets te combineren valt: zo weet je zeker dat je het aan trekt en het later niet alsnog weg doet. 

Stel jezelf niet de vraag 'Wat wil ik weg doen?' maar 'wat wil ik houden?'. 
Op deze manier kijk je anders tegen je items aan en doe je sneller dingen weg die je niet wilt houden. 

Denk goed na over de indeling van je kast.
Truien bijvoorbeeld, hang deze niet op, maar vouw ze op in je kast. Truien zijn redelijk zwaar en kunnen dus een andere vorm krijgen als je ze aan een hangertje hangt, en dat willen we niet. Bij broeken daar in tegen maakt het niet uit of je ze ophangt of opvouwt. Denk hier goed over na en maak onderscheid tussen je kleding.

Sorteer al je kleding op kleur
En dan de kleding die je wél op hangt, hang deze op kleur. Waarom dit zo is, weet ik ook niet, maar overal word het aangeraden. Zelf heb ik dit nu ook gedaan, en het is even wennen, maar ik moet zeggen dat het wel fijn is.

Ik hoop dat jullie deze tips handig vinden en dat jullie kast net zo netjes word als die van mij nu is. Mocht je benieuwd zijn naar het boek met alle Kon Mari tips, deze kun je hier de Engelse versie vinden en hier voor de Nederlandse versie.

1 opmerking:

  1. Ik ruim mijn kast ook altijd op die manier op. Jeetje, wat schrik ik altijd van de hoeveelheid kleding. Op dit moment heb ik alleen mijn zomerkleding in mijn kast en de winterkleren in een kist op zolder. Dat is ook veel overzichtelijker en netter. Op kleur hangen doe ik niet. Ik doe wel de effen shirtjes bij elkaar, lange en korte broeken, vestjes en meest gedragen bij elkaar.

    BeantwoordenVerwijderen