dinsdag 21 april 2015

Tips om je huid tegen de zon te beschermen

Het is inmiddels bij iedereen wel duidelijk dat het belangrijk is om je huid tegen de zon te beschermen. Laatst hadden we het bij biologie over dit onderwerp, en je staat er verstelt van hoe je huid op de zon kan reageren. We hebben het vooral gehad over hoe gevaarlijk de zon wel niet is, maar dan vraag ik me toch af waarom er zo weinig word besproken over hóé je je huid dan kunt beschermen tegen de zon. Ik zocht op internet wat tips, aangezien ik deze zelf ook wel is kan gebruiken. Ik ben nooit fan geweest van zonnebrand, vre-se-lijk, het plakt zo erg, en aangezien ik zelden verbrand door mijn getinte huid, smeerde ik me 9 van de 10 keer gewoon niet in. Dit voorjaar ga ik er maar is goed op letten dat ik dat elke ochtend wél doe, want zelfs het kleinste zonnestraaltje kan jouw huid al teveel zijn en je nare ziektes opleveren.

Disclaimer: Ik ben absoluut geen specialist, dokter of wat dan ook. Ook ik weet lang niet alle manieren hoe je je huid het beste kan beschermen, en deze informatie is vrijwel niet meer dan kleine stukjes die ik van internet heb geplukt of zelf ervaren heb.

Zonnebrandcrème
Ie-de-reen weet dat zonnebrandcrème zelfs op de prilste lentedagen al een musthave is voor als je de deur uit gaat. Je 's ochtends één keer insmeren blijkt niet genoeg te zijn, zelfs niet met de hoogste factor. Smeer je daarom vaker op een dag goed in; vergeet dit ook niet te doen nadat je het zwembad of de douche uit komt, omdat dan veel al van je huid af is gespoeld.

Hoed of pet op
Must: draag bij (felle) zon een hoed of pet op, om je hoofdhuid te beschermen. Tenzij je geen haar op je hoofd hebt, smeert niemand zijn huid tussen je hoofdharen in met zonnebrandcrème, en omdat je hoofd het dichtst bij de zon is, verbrandt dit sneller dan je tenen, haha ;).

Trek beschermende kleding aan als dit mogelijk is
Wat veel mensen niet weten is dat je - zelfs al heb je een hele laag kleding aan - je nog steeds even veel kunt verbranden dan met je zwemkleding aan. Probeer wat donkerdere kleding aan te trekken in plaats van lichte kleding. Je zult nooit helemaal beschermd zijn tegen verbranding, maar je hebt minder kans op verbranden met zwaarder gekleurde kleding.

Blijf tussen 12:00 en 14:30/15:00 uit de zon
Waarschijnlijk heb je dit vroeger heel vaak gehoord van je ouders, evenals ik. Ook ik zat om 13:00 nog lekker in de zon, maar de zon is op dat moment zó gevaarlijk. No more words, just don't.

Drink genoeg water
Doordat de zon zo warm is, zweet je al het vocht uit je lichaam (sorry, misschien iets te veel details, maar het is gewoon zoals het is, haha). Zorg hierdoor dat je dat verloren vocht weer aanvult, anders kan je lichaam uitdrogen, en dat wil je niet. Dit is echt iets wat ik mezelf aan moet leren. Ik drink sowieso ontzettend weinig, héél slecht, maar in de zomer is het extra belangrijk. Challenge accepted. 

Zonnebril
Ook je ogen en de delen om je ogen heen moeten goed beschermd worden. Zorg daarom dat je in de zon al-tijd een zonnebril draagt, het liefste met UV-beschermende glazen. Natuurlijk is het niet heel erg chill om een bruin gezicht te hebben, en daarbij witte panda oogjes omdat je je zonnebril op had terwijl je lekker lag te zonnen. Hiervoor heb ik nog geen goede manier kunnen verzinnen, maar mocht jij een handige manier weten om je huid toch te beschermen, maar geen panda look a like te worden, let me know!

Beschermende lippenbalsem
Zelfs je lippen moeten toch echt beschermd worden tegen de zon, waar je niet zo snel bij stil zult staan. De zon kan jouw lippen behoorlijk droog maken zodra jij zonder bescherming de zon in gaat, en als ze verbrand zijn kunnen er zelfs blaasjes ontstaan op je lippen, en dat ziet er nou niet heel charmant uit. Zorg dus dat je een lippenbalsem op smeert die je lippen beschermen. Onder andere Labello heeft een sun protect lipbalm in hun assortiment, en er zijn er hier en daar nog meer te vinden voor een redelijke prijs.

En mocht je dan tóch verbrand zijn, zorg er dan in elk geval voor dat je dit zo snel mogelijk behandelt. Ga gelijk uit de zon als je merkt dat je verbrandt bent, en ga er voorlopig ook even niet meer in. Koel je huid met een lauwe douche of iets anders wat lauw is. Smeer je hierna in met aftersun of bodylotion met verzorgende bestanddelen.

Natuurlijk heeft de zon ook goede kanten: door de zon maakt jouw lichaam Vitamine D aan, wat je écht nodig hebt. Bij te weinig Vitamine D kun je behoorlijk ziek worden (lees: vermoeidheid en weinig weerstand, ervaringsdeskundige hier, haha), dus probeer er wel voor te zorgen dat je genoeg Vitamine D binnen krijgt. Als je een donkerdere huid hebt, komt de Vitamine D moeilijker je lichaam in, dus met een blanke huid heb je dus nét iets minder kans om te weinig Vitamine D binnen te krijgen dan bij een getintere huid.

Tip: Mocht je nou twijfelen of je te weinig Vitamine D binnen krijgt, slik dan de specifieke vitaminepillen voor Vitamine D, zodat je minder kans hebt om ziek te worden. Vooral in de winter zal dit je een hoop vermoeidheid besparen ;).

Hopelijk verbranden jullie nu minder snel, en als jij nog een héle belangrijke tip hebt tegen de zon die ik nog vergeten ben, laat dit dan weten in de reacties zodat anderen daar ook wat aan hebben!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten